בעין הסערה – לנווט את הספינה בים של שינויים וחוסר וודאות

בעין הסערה - לנווט את הספינה בים של שינויים וחוסר ודאות. לימור רביד
לימור רביד
לימור רביד

יועצת ארגונית, בעלים

המדריך למנהיגות גמישה כמפתח להצלחה ארגונית

בעידן של אי-ודאות שבו שינוי הוא הקבוע היחיד. עולם שבו מגפות עולמיות, משברים גיאופוליטיים, והתפתחויות טכנולוגיות מהירות ומלחמות הופכים את הסביבה העסקית לבלתי צפויה יותר מאי פעם.  במציאות זו, מנהיגות גמישה הפכה מיתרון לצורך קיומי עבור ארגונים המבקשים לשרוד ולשגשג. . גישה ניהולית זו מדגישה אדפטיביות, חדשנות ויכולת למידה מתמדת, ומאפשרת לארגונים להתמודד ביעילות עם אתגרים בלתי צפויים ולנצל הזדמנויות חדשות.

מנהיגות גמישה היא היכולת להתאים את סגנון הניהול והאסטרטגיה הארגונית במהירות וביעילות בתגובה לשינויים בסביבה העסקית. זוהי גישה המדגישה אדפטיביות, חדשנות, ויכולת למידה מתמדת. היא מבוססת על ההבנה שגישה ניהולית מוצלחת ככל שתהיה לא יכולה להתאים לכל המצבים ולכן יש צורך בגישה דינמית שמתחילה בזיהוי המגמות והתאמת סגנון הניהול לסיטואציה. היא מתבטאת גם ביכולת לנוע בין סגנונות מנהיגות שונים – מסגנון מכוון ומשימתי ועד לסגנון מעצים ומשתף – בהתאם לצרכי הסיטואציה והצוות ולכן דורשת היכרות טובה עם סגנונות מנהיגות שונים ומגוונים.

מאפייני המנהיגים הגמישים:

  • בעלי חזון וכיוון ברור: הם יודעים לאן ברצונם להוביל את הארגון ומתקשרים זאת היטב לחברי הארגון.
  • מודעות עצמית גבוהה: הם מכירים את חוזקותיהם וחולשותיהם, ומבינים את ההשפעה שלהם על הצוות והארגון.
  • אינטליגנציה רגשית מפותחת: הם מסוגלים לזהות ולנהל רגשות – הן של עצמם והן של אחרים – בצורה יעילה.
  • חשיבה ביקורתית: הם מעודדים חשיבה עצמאית, הטלת ספק ובחינה מעמיקה של הנחות יסוד.
  • פתיחות ללמידה מתמדת: הם משקיעים בפיתוח אישי ומקצועי באופן קבוע, ונכונים לאמץ גישות חדשות וטכנולוגיות מתקדמות.
  • יכולת בניית רשתות תמיכה: הם מפתחים קשרים עם עמיתים, מנטורים ומומחים בתחומים שונים, המאפשרים להם לקבל תובנות ותמיכה בזמני אתגר.

למה מנהיגות גמישה חיונית במיוחד היום?

  1. התמודדות עם אי-ודאות: בעולם של שינויים מהירים, מנהיגים גמישים מסוגלים לקבל החלטות מושכלות גם כשהמידע חלקי או משתנה.
  2. זיהוי הזדמנויות: מנהיגים גמישים מבינים כי שינויים יכולים לטמון בחובם איומים, אך גם הזדמנויות לצמיחה וחדשנות וכדאי לשים את הדגש דווקא על החלק הזה.
  3. בניית חוסן ארגוני: ארגונים בהובלת מנהיגים גמישים מפתחים יכולת טובה יותר להתאושש ממשברים ולהסתגל לתנאי שוק משתנים.
  4. שיפור מוטיבציית עובדים: כאשר מנהיגים מפגינים גמישות וכושר הסתגלות, הם מעודדים את עובדיהם לאמץ גישה דומה, מה שמוביל לתרבות ארגונית דינמית ומחויבת.
  5. התמודדות עם מורכבות: מנהיגים גמישים מסוגלים לנווט בסביבות עסקיות מורכבות ורב-ממדיות, תוך הבנת הקשרים והתלות ההדדית בין גורמים שונים.

כיצד לפתח מנהיגות גמישה?

  1. טיפוח מודעות עצמית: מנהיגים גמישים מכירים היטב את יכולותיהם. הם מכירים בחוזקותיהם ולאפשרויות שלהם לזרוח במצבים מסוימים ומודעים לחולשותיהם ולמקומות העלולים להכשיל אותם.
  2. פיתוח אינטליגנציה רגשית: היכולת להבין ולנהל רגשות – של עצמך ושל אחרים – היא קריטית בזמני שינוי ואי-ודאות.
  3. קידום חשיבה ביקורתית: מנהיגים גמישים מעודדים את עצמם ואת צוותיהם לאתגר הנחות יסוד, להטיל ספק ולשאול שאלות.
  4. למידה מתמדת: השקעה בלמידה מתמשכת ובהתפתחות אישית ומקצועית היא הכרחית בסביבה עסקית דינמית. Long Life Learning היא אחת מעשרת המיומנות הנדרשות ל- 2030 כפי שפורסם ע"י מכון המחקר של גרטנר כמיומנות
  5. בניית רשתות תמיכה: מנהיגים גמישים מפתחים רשתות של עמיתים, מנטורים, ומומחים שיכולים לספק תובנות ותמיכה בזמני אתגר.
  6. טיפוח חשיבה מערכתית: פיתוח היכולת לראות את התמונה הגדולה ולהבין את היחסים בין חלקי המערכת השונים.
  7. אימוץ גישה שמאפשרת טעויות: עידוד תרבות של למידה מהירה והתאמה בהתאם לתוצאות. נכשלת? לא נורא – יש לך אפשרות ללמוד ולתקן.

יישום מנהיגות גמישה בארגון שלך

  • פיתוח תרבות ארגונית של גמישות – הגדירו מבנים ותהליכים ארגוניים המאפשרים שינויים מהירים. זה יכול לכלול צוותים רב-תחומיים, מבנה ארגוני שטוח יותר, שימוש במתודולוגיות אג'יליות, מתן מקום מובנה לשאלת שאלות, הטלת ספק, ואף עידוד לקיחת סיכונים מחושבים, לשנות כיווני חשיבה ולמידה מכישלונות.
  • אקלים ארגוני של תקשורת פתוחה – ודאו שמידע זורם בחופשיות בכל רמות הארגון, מה שמאפשר תגובה מהירה לשינויים. קדמו סדנאות לקיום שיח פתוח ותקשורת אפקטיבית.
  • השקעה בפיתוח מנהיגות גמישה – קדמו תוכניות הכשרה וסדנאות המתמקדות בפיתוח כישורי מנהיגות גמישה.
  • אימוץ טכנולוגיות חדשות – אימוץ טכנולוגיות חדשות מאפשר לשפר את היעילות הארגונית ומרחיב את הגמישות הטכנולוגית של הארגון, השקיעו בקידום כלים חדשים בארגון לרבות שימוש בAI .
  • טיפוח החוסן האישי והארגוני – פתחו מנגנונים לחיזוק החוסן האישי של עובדיכם דרך טיפוח חוזקותיהם, תוכניות רווחה, סדנאות להתמודדות עם לחצים ובניית מעגלי תמיכה פנים ארגוניים.
  • עידוד יצירתיות – קדמו תרבות ארגונית של יצירתיות באמצעות סביבה המעודדת חשיבה יצירתית, סיעורי מוחות, הקאתונים פנים ארגוניים והקצאת זמן לעובדים לעבוד על פרויקטים אישיים.
  • שיפור תהליכי קבלת החלטות  החלטות טובות נמדדות בדיעבד כשנתונים חדשים נחשפים ולכן מומלץ לקדם תהליכים של קבלת החלטות מהירה שמצד אחד מבוססת נתונים ומחוברת לשטח ומצד שני מאפשרת גמישות והתאמה לשינויים.
  • מחוסר וודאות מוחלט לאיים של וודאות – צרו וודאות במקומות בהם אתם כן יכולים להשפיע לדוגמה אינכם יכולים להשפיע על המלחמה, אך אתם כן יכולים לתת לעובדים המשרתים במילואים את הוודאות שיהיה להם לאן לחזור ושאתם שומרים להם את מקומם ומעריכים את תרומתם לחברה הישראלית כולה.
  • יצירת צוותי חדשנות – הקימו צוותים ייעודיים שתפקידם לזהות מגמות חדשות, לבחון רעיונות חדשניים ולהציע דרכים ליישומם בארגון.
  • עצירה יזומה – כשאנו פועלים באותו כיוון באופן קבוע אנו נכנסים לסוג של אוטומט. עצירה יזומה של הפעולה יכולה לאפשר חשיבה מחודשת על האופן בו אנו מבצעים את הפעולה ולהציע דרכים חלופיות טובות יותר לביצועה. הדוגמה הבולטת לעניין היא נשוא המפגשים הפיזים שעד לקורונה כולנו היינו נוסעים שעות לכל פגישה ואילו היום ברור שלרוב הרבה יותר יעיל להיפגש דרך הזום ואין צורך לנסוע לכל פגישה.
  • פיתוח "תרחישי עתיד – עודדו חשיבה על תרחישים עתידיים שונים והכנת תוכניות פעולה גמישות להתמודדות עם כל אחד מהם.
  • הטמעת מדדי גמישות– פתחו והטמיעו מדדים ארגוניים KPI's שמודדים את רמת הגמישות והאדפטיביות של הארגון, כגון זמן תגובה לשינויים בשוק או מספר היוזמות החדשות שנוסו.

מנהיגות גמישה היא הדרך לניהול בעולם כאוטי

בעולם של אי-ודאות מתמדת, מנהיגות גמישה היא לא רק יתרון תחרותי – היא הכרח להישרדות ושגשוג ארגוני. על ידי טיפוח יכולות של אדפטיביות, חדשנות, ולמידה מתמדת, מנהיגים יכולים להוביל את ארגוניהם בהצלחה דרך האתגרים של היום ושל המחר.

מנהיגות גמישה היא יותר מסט של כישורים – זוהי גישה כוללת לניהול וארגון. היא דורשת שינוי תפיסתי עמוק, מתרבות של שליטה ויציבות לתרבות של אדפטיביות ולמידה מתמדת. ארגונים שיצליחו להטמיע גישה זו יהיו בעמדה טובה יותר להתמודד עם האתגרים הבלתי צפויים של המאה ה-21 ולהפוך אותם להזדמנויות צמיחה.

זכרו, המעבר למנהיגות גמישה הוא מסע מתמשך, לא יעד סופי. התמידו בלמידה, בהתאמה ובשיפור, וראו כיצד הארגון שלכם הופך לגמיש, חסין ומצליח יותר עם כל יום שעובר.

פיתוח מנהיגות גמישה הוא תהליך מתמשך. השקיעו בו באופן עקבי, והתוצאות יבואו לידי ביטוי בחוסן הארגוני, בשביעות הרצון של העובדים, ובתוצאות העסקיות של הארגון שלכם.

ניהול בעולם כאוטי - לימור רביד

רוצה לגלות את המנכ"ל שבך?

אולי יעניין אותך

סדנת צילום בהתאמה אישית: מתרגלים בסדנת צילום של לימור רביד

סדנת צילום בהתאמה אישית

מאחר ומדובר בכלי ורסטילי ניתן להתאים ולבנות תכנים בהתאמה אישית. התקשרו אלינו ואנו נבנה עבורכם את הסדנה בהתאמה לצרכים שלכם.                    

קרא עוד
דילוג לתוכן